BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

DSÖ'den çarpıcı iddia! Kovid yarasadan değil tavşandan bulaştı!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'den Kovid'in kökeni konusunda çarpıcı iddia! Virüs yarasalardan değil tavşandan bulaştı! 

20 Şubat 2021
DSÖ'den çarpıcı iddia! Kovid yarasadan değil tavşandan bulaştı!

Çin'in Wuhan kentine Koronavirüsün kökenini araştırmak için giden ancak eli boş dönen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) uzmanları virüsün ortaya çıkışı konusunda araştırmalarına devam ediyor. DSÖ uzmanlarından Kovid-19'un kökeni ile ilgili dikkat çeken açıklama geldi. Uzmanlar virüsün sanıldığı gibi insanlara yarasalardan değil, tavşanlar ve gelincik porsukları tarafından bulaştırılmış olabileceğini belirtti.

Yapılan son araştırmalarda, virüs Çin'in Wuhan kentindeki hayvan pazarında satılan gelincik porsukları ve tavşanlar tarafından bulaştırılmış olabileceği öne sürüldü. The Wall Street Journal'ın haberine göre, araştırmacılar ayrıca Wuhan'daki hayvan pazarında satılan ürünlerin tedarikçilerine yönelik daha fazla inceleme yapılmasının gerekliliğine dikkat çekti. 

Pazarda yasal veya yasa dışı satılan hayvanların tam listesinin ise henüz oluşturulamadığı, Çin Ulusal Sağlık Komisyonu ve dışişleri bakanlığının yorum yapmaktan kaçındığı kaydedildi.

Advertisement
Uzmanlar ayrıca, koronavirüsün Avrupa'da insanlar ve vizonlar arasında iki yönlü bulaşabildiğinin tespit edilmesi üzerine Çin'in vizon çiftliklerinde de yaygın testler yapılması gerektiği görüşünde. 

DSÖ, yerel yarasalarda benzer koronavirüslerin dolaştığı bilinen bölgelerden Wuhan'a taşınan hayvanları veya hayvansal ürünleri tespit etmeye çalışıyor. 


Pazar, bilinen en eski enfeksiyon kümesine bağlı olduğundan ve DSÖ bilim adamlarının virüsün büyük olasılıkla yarasalarda ortaya çıktığına ve muhtemelen bir çiftlikte veya pazarda başka bir hayvan aracılığıyla insanlara yayıldığına inandıkları için, araştırmanın odak noktası olmaya devam ediyor. Birçok bilim insanı, virüsün Çin'in yasadışı vahşi yaşam ticareti yoluyla yayılmış olabileceğini öne sürdü.

DSÖ ekibinden bir zoolog olan Peter Daszak, bir röportajda, porsukların negatif sonuç vermelerine rağmen virüsü taşıyabileceklerini söyledi.

Dr. Daszak, "Virüsün Wuhan'a nasıl bulaşmış olabileceğine dair bir yol sağlıyor" dedi.

Çoğunlukla güney Çin'de yaşayan gelincik porsukları korunan bir tür olmalarına rağmen yiyecek ve  kürkleri için avlanıyorlar.

Dr. Daszak, tavşanların da pazarda bulunduğunu ve "SARS-CoV-2'ye oldukça duyarlı hale geldiklerini" söyledi. DSÖ'nün Hollandalı virolog Marion Koopmans, gelincik porsuklarını ve tavşanları da virüsü taşıyıp yayabileceği düşünülen hayvanlar olarak tanımladı.

Dr. Daszak, pazarda vahşi hayvan satan 10 satıcının Vietnam, Laos ve Myanmar sınırındaki güney Çin eyaletleri Guangdong, Guangxi ve Yunnan'dan vahşi yaşam çiftliklerinden tedarik ettiğini söyledi.

Bu kritik bir bulguydu, çünkü Yunnan eyaletindeki yarasalarda SARS-CoV-2'nin iki yakın viral akrabası bulundu. Guangxi ve Guangdong eyaletlerinde benzer virüslere sahip pangolinler bulundu.

DSÖ uzmanları, WHO ekibinin misk kedileri ve rakun köpekleri de dahil olmak üzere koronavirüsü taşıyabilecek diğer hayvanların gerçekten pazarda satılıp satılmadığını hala bilmediğini söylüyor.

Dr. Daszak, Wuhan görevi sırasında ekibe defalarca orada olmadığının söylendiğini söyledi. "Bunun doğru olup olmadığını bilmiyoruz," dedi ve satıcıların vahşi yaşamı yasadışı olarak satmış olabileceğini de sözlerine ekledi.

DSÖ uzmanları Kovid-19'un laboratuvar ortamında üretilmiş olsa da dondurulmuş haldeki virüslerin çözüldüğünde zayıfladığını söylüyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.