banner153

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

ÇEVREYİ KİRLETEN PET, GAZOZ, BİRA, İÇKİ ŞİŞELERİNDEN KURTULMA İNİSİYATİFİ

BİRA, İÇKİ, SODA,GAZOZ, SU ŞİŞELERİNDEN DEPOZİT PARASI ALINMALI 

18 Ağustos 2021
ÇEVREYİ KİRLETEN PET, GAZOZ, BİRA, İÇKİ ŞİŞELERİNDEN KURTULMA İNİSİYATİFİ

KAVAK KÖYÜ CAMİİ öğrencileri “TEMİZ BİR ÇEVREDE YAŞAYALIM” hareketi başlattılar. Yaz Kur’an Kursuna devam eden öğrenciler, Dinimi Öğreniyorum kitabının Çevremizi Temiz Tutalım bölümünü okuduktan sonra sokaklara ve yol kenarlarına atılan pet, soda, bira, içki, enerji içeceği şişelerini, sigara paketlerini, naylon ve kâğıtları toplama kararı aldılar.

Hocaları Talha Akca ve Eğitimci Yazar Ali ErkanKavaklıliderliğinde köy sokaklarından bir kilometre mesafedeki şifalı su çeşmesine kadarki alanda temizlik yapan öğrenciler, bir kilometrelik mesafedeki yol kenarlarından 3 çuval cam şişe, 5 çuval plastik, naylon, kâğıt topladılar. Köyün kuzeyindeki piknik alanı ve su deposunu tarayan öğrenciler 5 çuval çöp de oradan topladılar.

Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal’ıinisiyatiften haberdar edilince hemen belediye arabasını göndererek toplanan ayrıştırılmış çöpleri aldırdı.

Başkan Tutal, “TEMİZ BİR ÇEVREDE YAŞAYALIM”inisiyatifi başlatan Talha Akca, Yazar Kavaklı ve öğrencileri Ali Taş, Tunahan Taş, Murat Teke, Uğur Yanık, Batuhan Güneş, Yusuf Mert Polat’ı tebrik etti, örnek alınması gereken bir meşaleyi yaktıkları için teşekkür etti.

İnisiyatifi öncülük eden Yazar Kavaklı, Ödemişli Ramazan Göçer öğretmenin benzer bir hareket başlattığını, ondan ilham aldıklarını söyledi ve şöyle dedi:

“İçinde yaşadığımız çevreyi temiz tutmak insanlık vazifesi. Toprak, su, hava bazı bilinçsiz ve sorumsuzlar tarafından vicdansızca kirletiliyor.

Dinimiz temizliği emreder. Kur’an; Allah temizdir ve temiz olanı sever, buyurur.

Peygamberimiz (sav), “Temizlik imandandır. Sadakanın en küçüğü yolda eziyet veren bir taşı kadırmaktır.” buyurmaktadır.

“TEMİZ BİR ÇEVREDE YAŞAYALIM” inisiyatifi Kavak köyünde ilgi ve takdir gördü. Birçok vatandaş öğrencileri tebrik etti. Çevreyi kirletenler ne yazık ki bazı sorumsuz köy halkı ve çevreden şifalı suyu içmeye gelen bilinçsiz ve sorumsuz vatandaşlar.

Ülkeyi çöplüğe çevirmeye kimsenin hakkı yok. Çeşme, Pınarbaşı, subaşları, yol kenarları, piknik yerleri, orman ve su kenarları, bilinçsizce çevreyi kirletenlerin attığı çöp atıkları ile dolu.

Temiz bir çevrede yaşamak için her şeyden önce kirletmemek şart. Kirlenmeyi önlemek için yaptırım şart:

1. Bira, içki, soda, su, enerji içecekleri alanlardan DEPOZİT PARASI alınmalı. Şişeyi geri getiren parasını almalı, şişeler konteynırlarda toplanıp geri dönüşüme kazandırılmalı. Hem çevre kirletilmez hem de geri dönüşüm sağlanır ve ekonomik kazanç elde edilir; cam, plastik ve kâğıtlar da israf edilmez.

2. Sorumsuzca çevreyi kirletenlere ceza verilmeli. Bilinçsiz ve sorumsuzca çevreyi kirletenler resimlenmeli, şikâyet edilmeli.

1 Ocak 2022’den itibaren büyük marketlerde şişe ve paketlere depozit uygulaması başlayacak. Büyük marketlerin depozit alması önemli ve çok iyi ama çevrenin kirletilmesini önlemek için yetersiz. Uygulama bütün bakkal ve marketleri kapsamalı. Çevreyi bilinçsiz ve sorumsuzca kirletenlere ceza uygulanmalı.

 

 

               

banner159

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147