BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

BAŞARI MERDİVENLERİNİ TERLEYEREK TIRMANMAK

BAŞARI MERDİVENLERİNİ TERLEYEREK TIRMANMAK ALİ ERKAN KAVAKLI  

16 Eylul 2021
BAŞARI MERDİVENLERİNİ TERLEYEREK TIRMANMAK

Başarının Kahramanı Sen Ol isimli kitabında tecrübelieğitimci Duran Çetin başarı merdivenlerini tırmanma sanatını anlatıyor.

“Ümitler insanı yaşatır, hayallerimiz bizi kanatlandırır, hedeflerimiz uçurur. Büyük hedeflerimiz olmalı, küçük başarılar elde etmek isteyen uzun soluklu koşuları göze alamaz. Yola koyulunca azimli ve kararlı olmalı. Başaranlardan neyin eksik?”

Bir solukta okudum. Yeteneklerini geliştirmek, başarılı olmak ve mutlu olmak isteyen öğrencilerimizin kulağına küpe olması gereken başarı prensipleri anlatıyor.

Akıllı adam başkasının aklından faydalanır, gençler tecrübeli eğitimciye kulak vermeli ve onun aklından faydalanmalılar.

Başarılar ve başarısızlıklar tercihlerimizin sonucudur.

Yola çıkarken ulaşmak istediğimiz hedefi belirlemeliyiz. Okula başladığı gün öğrenci çalışma planı yapmalı ve planı ısrarla uygulamalı, asla taviz vermemeli.

Bizi çalışmak değil, angarya işler yorar. Hedefimize götüren çalışmalar bizi mutlu eder.

Ben çalışırken dinlenirim, dinlenirken çalışırım.” demiş Honore de Balzac, 90 romanın yazarı.

Başarı ter kokar ve bedel ister. Hiç kimse başarı merdivenlerini elleri cebinde tırmanmamıştır.

Bahanelere sığınma, diyor Duran Çetin.

Hiç kimse bize okyanusta ne tür dalgalarla boğuştuğumuz sormaz, herkes gemiyi limana getirip getirmediğimize bakar.

Gençlik, çoğu zaman duyguların aklın önüne geçtiği çağdır. Başarılı olmak için duygularımızı yönetebilmek şart. Özellikle planlı çalışmaya özen göstermeli.

Başarıya Götüren Yol kitabımın 89.sayfasında örnek bir çalışma planı koydum. Başarı İnanç İşidirkitabımda verimli ders çalışma ve plan yapma sanatını anlattım.

Plan yapmak kolay. Önemli olan uygulamak. Ders çalışırken duyguları yönetebilmek lazım. Canının her istediğini yapan duygularının eseri olur.

Bağımlı olma, diyor D. Çetin. Cep telefonları, internet, televizyon programları, arkadaşlar programın aksamasına yol açabilir. Çalışma saatlerimizi çalabilecek her engele “dur” diyebilmeliyiz.

Mazeretler bir işe yaramaz, bin mazeret başarılamayan bir işin yerini tutmaz. Öğretmenler mazeretlere not vermez. Mazereti olan başarısız olur.

Akıllı insan sonunu düşünerek işe başlar.

Öğrenciler sene sonunda alacakları karneyi hayal ederek dersleri dinlemeliler, okul bitince ne olmak istediklerini düşünerek okula gitmeliler.

Okumakve öğretmenler öğrencilerin zekâsını geliştirir, yeteneklerini keşfeder ve ilerletirler. Okulu, okumayı sevmeli. Okumak Allah’ın emri ve ibadet.

Çalışma en büyük güç ve en önemli erdemdir.

Çalış, dehan varsa ortaya çıkar, yoksa da çalış, çalışmak dehanın yerini tutar, der Reynos.

Başarının 99’u ter, 1’i kabiliyettir, demiş Mehmet Akif Ersoy.

Kim kazanmazsa bu dünyada bir ekmek parası;

Dostunun yüz karası, düşmanın maskarası!” beytini çok severim.

Çaba yoksa başarı olmaz; başarılı ve iyi insan olmalı, diyor D. Çetin. (s.30)

İyi insanlarla birlikte olmalı, iyi arkadaşlar seçmeli.

Kişiarkadaşının dini üzeredir.” buyurur Hz. Muhammed (sav).

“Hiç kimse el emeğiyle kazandığından daha hayırlı bir rızık yememiştir.” buyurur.

Arkadaş kurbanı olmamak lazım. Sigara, içki, kumar gibi kötü alışkanlıklar çoğu zaman arkadaş ortamında yer bulmak, itibar görmek için yapılır. 

Kur’an, “İnanıyorsanız üstünsünüz.” buyurur. Okulda üstünlük notla, merkezi sınavlarda puanla ölçülür. Notlarımızın pekiyi, puanlarımızın en iyi olması için çalışmalıyız.

Kur’an; Müslümanlara hem dünya hem ahiret saadeti kazanmanın yollarını gösterir.

Muhammed Kemal ile çay bahçesinde tanıştım, garsonluk yapıyordu. Lise bitmiş fakat bir dersten kaldığı için üniversite sınavlarına girememiş.

Neyi yapamadığı için zayıf aldığını sordum. Yasin’i ezberlemediğini söyledi.

Her gün sabah akşam beşer âyet ezberlerse bir haftada ezberi tamamlamış olacağını söyledim. Hem başarılı hem mutlu olacaksın, dedim.

Mantıklı, dedi.

İki hafta sonra tekrar karşılaştık, ne yaptığını sordum.

“Bir hafta sürmedi hocam, ezberledim ve sınıfı geçtim. İyi oldu. Sırada üniversiteye hazırlık var.”

Gülümsüyordu. Başarı mutluluk verir.

Beyin Vitamini: Öğrencilerimize başarı prensiplerini derli toplu anlatan üç rehber kitabı tavsiye edeceğim. Okuyun; okumak zihni açar, zekâyı geliştirir, başkasının aklından faydalanmamızı sağlar. BaşarınınKahramanı Sen ol, Beka yayınları arasında çıkmış. (02125124543, [email protected]. Başarıya Götüren Yol ve Başarı İnanç İşidir, Ensar Neşriyat yayını.(0212- 4911903; [email protected]

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.