BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Bankaların kârı dudak uçuklattı

Bankacılık sektörünün net kârı 2020 yılının ilk iki ayında 9,22 milyar lira oldu. 

30 Mart 2021
Bankaların kârı dudak uçuklattı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun aylık verilerine göre krediler şubat sonunda geçen yıl aynı döneme göre yüzde 30 artışla 3.6 trilyon liraya ulaştı.  Bankacılık sektörünün Ocak-Şubat döneminde net kârı geçen yıl aynı döneme göre yüzde 39 düşüşe rağmen 9.2 milyar lira oldu.

Şubat sonunda aktif büyüklüğü 6.1 trilyon lira olan bankacılık sektörünün mevduatları yüzde 28 artarak 3.45 trilyon liraya ulaştı. Geçen sene Şubat ayında yüzde 5.2 olan takipteki alacak rasyosu ise bu sene aynı ay yüzde 4.02 olarak gerçekleşti.

Geçen sene pandemi döneminde BDDK sorunlu kredilerin NPL'e atılma sürelerini 180 güne çıkarmış ve bu karar yıl sonuna kadar geçerli olmuştu. Ardından BDDK bu kararını bu sene haziran sonuna uzatmıştı. Bu süreçte geri ödenemeyen kredilerin takibe atılma döneminin uzaması, bu da rasyonun geçen seneye göre düşmesinde etkili oldu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.