BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

"Ambulans Niye Gelmedi?" sorusunun muhatabı kim acaba?

"Ambulans Niye Gelmedi?" sorusunun muhatabı kim acaba? 

05 Temmuz 2021

Geçtiğimiz hafta sonu Seydişehir kapalı pazar yerinde bir kişinin kalp krizi geçirmesi sonrası ambulansın gelmemesi, vatandaşların tepkisine neden olmuştu.

Olayın videosunu çeken vatandaşın, kendi sosyal medya hesabından paylaştığı görüntüyü izlemek bile dehşet verici. Allah kimseyi çaresiz bırakmasın. Herkesin başına gelebilecek yürek yakıcı bir olay...

Olayı kısaca hatırlayalım isterseniz.

Aracı durdurarak kendisini araçtan dışarı atan kişiye vatandaşlar müdahale ederken, 112 Acil Servis aranarak ambulans talebinde bulunuldu. "Seydişehir’de ambulansın olmağı" cevabını alan vatandaşlar, hastayı yaptıkları kalp masajı sonrası karga tulumba ticari taksi ile Seydişehir Devlet Hastanesi Acil Servisine götürdüler. Burada yapılan ilk müdahale sonrası ambulans ile Konya’ya sevk edildi.”

Bahse konu olay şehir merkezinde gerçekleşmiştir. Nereden bakarsanız bakın, 2-3 dakika içinde ambulansın oraya gelmesi gerekir ama maalesef ambulans yok.

"Ambulansın neden gelmediği" ile ilgili konuyu kamuoyunu bilgilendirmek için soruşturuyoruz.

Seydişehir deki 2 adet ambulans, nakil için Konya ya gitmiş bir tanesi de Trafik Kazası için görevde... Şimdi burada vatandaş neticeye bakar.

Vatandaş, şehrin göbeğinde hem de ölümle bitebilecek bir olaya müdahale edilmezse tepki göstermekte sonuna kadar haklı değil mi sizce de?

Diğer taraftan 112 ne yapsın bu durumda? Komuta merkezi tarafından yönlendirilen bir vakıaya gitmeme şansı yok.

Burada yanlış giden bir şeyler var…

Bana göre birincisi; vatandaşlarımızın duyarsızlıkları ve konuyu sulandırmaları. Bu imkânın bir takım kişilerce istismar edilmesi...

İkincisi ise, Konya bölgesinde Konya ya en çok hasta sevk olan ilçe Seydişehir olmasına Rağmen… Konya ilçelerinde Ereğlide 6 ,  Akşehir de 4, Seydişehir de 3 adet 112 Ambulansı var.  Üstelik Seydişehir Akdeniz’i İç Anadolu’ya bağlayan ve Seydişehir, Bozkır Ahırlı, Yalıhüyük bölgesine hizmet verirken Ambulans sayısının yetersiz kalması.

Birincisi, ülkemizin her yerinde olduğu gibi tansiyonu düşen in 112 çağırıyor olması kabul edilebilecek bir durum değildir. İshali olan 112 çağırmış, kafası ağrıyan 112 çağırmış, karnı ağrıyan, midesi bulanan, ateşi olan, öksürüğü olan, kulağı çınlayan 112 çağırmış. Hakkıdır elbette... Böyle bir hizmetten bu imkândan vatandaş faydalanmak ister... Adam böyle bir imkân varken neden taksi çağırıp para versin ki? “Alo” der, çevirir 112’yi derdine derman arar.

Diğer tarafta daha fazla hayati tehlikesi olan vatandaş ölsün, umurunda bile olmaz. Çağırdığı 112 Acil Müdahale ekibi biraz da geç geldi mi, basar fırçayı, hatta daha ileri gider; tehdit eder, şiddet kullanır...

Yeter ki kendi başının ağrısı geçsin, yeter ki mide bulantısı son bulsun... Ya yaptıklarından dolayı asıl “mide bulantıları nasıl ve ne zaman son bulacak?” orası hiç önemli değildir...

Olayın diğer boyutu ve önemli boyutu ise Seydişehir Devlet Hastanesinden Konya'ya Ambulanslarla hasta naklinin çok olması... Bu konunun irdelenmesi gerekir.

Seydişehir Kamuoyunda, Seydişehir'de yapılabilecek tedavi ve Müdahalelerin direk Konya ya sevk edildiği konusu ciddi şekilde konuşuluyor. Şunu buradan belirtelim... "Konya'ya neden sevk ediliyor?" gibi Bir sorunumuz yok. “Konya ya gitmesi gereken vakalar havadan karadan ne şekilde gitmesi gerekiyorsa en kısa zamanda Konya ulaştırılmalı” ama burada yapılması gereken şey, vakalarda Konya'ya sevk edilirse o zaman vatandaş, acil durumlarda ambulans gelmeyince "ambulans niye gelmedi?" diye sorma hakkı vardır.

Siyasiler müjdeyi vermiş. Dört uzman doktor atanmış, çok güzel alkışlıyorum. Bütün branşlarda fazlası ile hekim gelsin vatandaş mağdur olmasın, tüm müdahaleler burada yapılsın...

Seydişehir’den Konya'ya ambulanslar resmen servis yapıyorlar, yetmiyor parmağında 2 tendom damar kesiği olan arkadaş Konya'ya sevk edilmiş. Apantist ameliyatı olan Konya'ya sevk edilmiş, idrar yolları enfeksiyonu olmuş Konya ya sevk v.s...

Edilsin ona da karşı değilim bu tamam olabilir uzman izinlidir. Geçtiğimiz gün yaşanan olay korkunç... Adam seyir halinde kalp krizi geçirmiş ve 112 aranmış ama "ambulans yok..." Neden mi? Çünkü nakillere yetişme derdinde.

O zaman yapacak bir şey kalıyor. Seydişehir Devlet Hastanesi'nde ekipman ve personel olarak müdahaleye yetmiyorsa ya bu konuyu çözeceksiniz ya da Seydişehir'den Konya'ya nakletmek ve Seydişehir'de vakalara müdahale etmek için Ambulans ve 112 çalışan sayısını artıracaksınız..

Bunu da kim yapacak? "Hastaneye doktor getirdik" diye basın açıklaması yapan sayın siyasiler yapacak... Sakin alınganlık göstermeyin, maksadımız bağcıyı dövmek değil üzüm yemektir.

Bir şehirde kalp krizi geçirdiği için yerde yatan adamı görenlerin "112 arandığı zaman "ambulans yok" cevabını alması kadar üzücü bir durum olamaz..

Siz isterseniz Konya’ya Seydişehir’den Neden hasta Sevk  ediliyor, Konya bölgesinde En yoğun vaka olmasına rağmen diğer Ereğli ve Akşehir ilçelerinden niye Ambulans az bunu bir araştırın.

Özellikle hafta sonu Seydişehir’den Konya’ya Neden çok fazla sevk oluyor. Konya ya sevklerde Konya’daki görevliler bu niye gönderildi bu Seydişehirde'de hallolurmuş diye konuşuluyor bunu bir araştırın…

Kalp  krizi  geçiren kişinin Görüntüsü sosyal medyada var..

İnşallah Sağ salim evine döner…

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.