banner161

banner150

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Afganistan'da 26 şehir merkezini ele geçiren Taliban, başkent Kabil'e girdi

Afganistan'da 26 şehir merkezini ele geçiren Taliban, başkent Kabil'e girdi 

15 Ağustos 2021
Afganistan'da 26 şehir merkezini ele geçiren Taliban, başkent Kabil'e girdi

Taliban, Afganistan'ın başkenti Kabil'e dört bir yandan girmeye başladı. Şehirde kaosun hakim olduğu ifade edilirken, Taliban kan dökmek istemediğini belirti. Afganistan İçişleri Bakanı, yönetimin devri için Taliban'la müzakerelere başlanacağını duyurdu.

Taliban bu sabah, Afganistan'ın doğusundaki önemli bir şehir olan Celalabad'ın kontrolünü ele geçirdi. Kabil'e oldukça yakın bir yerde ilerleyiş devam ederken, ABD başkent Kabil'deki büyükelçiliğini tahliye etmeye başladı. Afganistan ordusunun Taliban'a direniş göstermediği belirtildi.

KABİL HARİÇ TÜM VİLAYET VE İL MERKEZLERİNİ ELE GEÇİRDİLER

Taliban, dört bir yandan başkent Kabil'e ve kenar mahallelere girmeye başladı. Afganistan'da başkent Kabil hariç tüm büyük vilayet merkezlerini ve sınır kapılarını ele geçirdi. Ülkeden tek çıkış yolunun Kabil'deki havalimanı olduğu belirtildi.

 
Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban'ın başkente girmesinin ardından, yönetimin devri için müzakerelere başlanacağını duyurdu.Son Dakika: Afganistan'da 26 şehir merkezini ele geçiren Taliban, başkent Kabil'e girdi

ŞEHİRDE KAOS HAKİM

Taliban'ın, Kabil'in merkezine 8 kilometre uzaklıktaki sanayi bölgesi Bagrami'ye ve 5 kilometre uzaklıktaki Deşt-i Berçi'ye girdiğini aktardı. Kabil'in merkezinde gergin bekleyişin sürdüğü ve kaosun hakim olduğu gözlendi.

"ŞİDDETTEN KAÇINMALARI İÇİN TALİMAT VERDİK"

Taliban Doha sözcüsü, yaptığı açıklamada "Kabile giren güçlerimize şiddetten kaçınmaları talimatını verdik, gitmek isteyenlere güvenli geçiş sağlanacak. Kadınların korunaklı bölgeye gitmesi talep edilecek" sözlerine yer verdi. Başkent Kabil'i güç kullanarak ele geçirmeyeceğini söyleyen Taliban, "Biz yönetimi devralırken tek bir masum Afganistan vatandaşının bile yaralanmasını ya da ölmesini istemiyoruz ama ateşkes ilan etmedik" sözlerine yer verdi.

KİMSEDEN İNTİKAM ALINMAYACAK

Taliban ayrıca, kimseden intikam alınmayacağını, hükümet ve orduda görev almış herkesin affedildiğini belirterek, "Güçlerimize girişlerde bekleme emri verdik. Başkent'te kimseyi öldürmedik ve yaralamadık. Afganistan hükümeti ile Kabil'in barışçıl yollarla teslim olması için müzakere halindeyiz" dedi.Afganistan Cumhurbaşkanlığı ise "Kabil'de farklı noktalarda silah sesi duyuldu güvenlik güçleri durumu kontrol altına aldı" açıklamasın bulundu.Son Dakika: Afganistan'da 26 şehir merkezini ele geçiren Taliban, başkent Kabil'e girdi

TÜRKİYE CUMHURİYETİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN ÇAĞRI

Dışişleri Bakanlığı, Afganistan'da bulunan Türk vatandaşlarına çağrıda bulunarak ülkeden ayrılmak isteyenlerin ivedilikle Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği'ne bilgi vermesini istedi. Ayrıca Bakanlık, vatandaşların ayrılmak için arayacağı telefon numarasının da +93 79 782 82 83 olduğunu belirtti."

ÜLKEMİ SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, dün yayınladığı videolu mesajında, Afganistan'ın dayatılmış bir savaşla karşı karşıya kaldığını ve ülke genelinde yaşanan durumdan haberdar olduğunu belirtti. Gani, "Cumhurbaşkanı olarak vatanı savunmaya devam edeceğim. Bu konuda uluslararası ortaklarımız ve siyasi liderlerle görüşmelerimiz sürüyor" sözlerine yer verdi.

ABD, ÜLKEDEN ÇEKİLME KARARI ALMIŞTI

ABD liderliğindeki güçler, kalan birliklerinin büyük kısmını geçen ay geri çektikten sonra, Afgan ordusunun savunması çöktüğü için Taliban kampanyası hızlandı. ABD Başkanı Joe Biden Cumartesi günü , vatandaşların tahliyesine yardımcı olmak ve ABD askeri personelinin "düzenli ve güvenli" bir şekilde çekilmesini sağlamak için 5.000 askerin konuşlandırılmasına izin verdi. Bir ABD savunma yetkilisi, 82. Hava İndirme Tümeni'nden yeni onaylanmış 1000 askerin dahil olduğunu söyledi.

26 ŞEHİR MERKEZİNİ KONTROL EDİYORLAR

Taliban, ABD ve diğer yabancı güçlerin geri çekilmesiyle son aylarda Afganistan'da hızlı ilerleme kaydetti. Şu ana kadar 34 vilayetin 26'sında, kontrol Taliban'a geçti.

banner159

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147