BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

2 bin liranın altındaki en iyi 10 telefon! İyi telefonun özellikleri

2 bin liranın altındaki en iyi 10 telefon! İyi telefonun özellikleri 

10 Ocak 2021
2 bin liranın altındaki en iyi 10 telefon! İyi telefonun özellikleri


Akıllı telefon piyasası dolar kurundaki artış ve vergileri yüksek olması fiyatları yükseltiyor. İyi telefon nasıl anlaşılır? Yazar Murat Gülderen köşe yazısında iyi telefonların özelliklerini yazdı.

 
Telefon fiyatları gün geçtikçe yükseliyor. Bin lira civarında uygun fiyatlı telefon bulmak neredeyse imkansız hale geldi. 2 bin lira altındaki telefonları derleyen  Posta Gazetesi yazarı Murat Gülderen, “2.000 liranın altındaki en iyi 10 telefon”u detaylı olarak analiz etti.


Murat Gülderen köşe yazısında iyi telefonların özelliklerini sıraladı:

“Telefon fiyatlarına bir yılda yüzde 75 civarında zam gelince cihazların yanına yaklaşılamaz oldu. Orta segment bir telefonun başlangıç fiyatı 3 bin liraya, üst segmentin ise 6 bin liraya kadar çıktı. Ancak halihazırda hem yerli hem de pazara yeni girerek pay kapmak isteyen pek çok yabancı model, uygun fiyata güçlü cihazlar satmayı sürdürüyor.
Pandemi nedeniyle geçen yıl üretimi yüzde 15 azalan cep telefonu fiyatlarına son bir yılda yüzde 75’e varan zam geldi. Yani fiyatı 2.000 lira olan bir cihaz 3.500 liraya çıktı. Hal böyle olunca büyük çoğunluğunu ikinci el ürünlerin oluşturduğu kayıt dışı satışlarda patlama yaşandı. Öyle ki Türkiye’de 2020’de resmi olarak 10 milyon 500 bin kayıtlı cep telefonu satıldıysa 20 milyon cihazın da kayıt dışı el değiştirdiği tahmin ediliyor.


Gerçek fiyatının neredeyse 3’te 1’i fiyatına satıldığı için çok cazip gelen bu cihazlar, her yıl yüzbinlerce kişiyi mağdur ediyor. Örneğin virüs yüklenmiş, tamir görmüş, parçası değişmiş ya da illegal işler için kullanılmış olabiliyor. O nedenle böyle bir cihaz almaya karar verseniz de emin olmadığınız kimseden telefon almayın. Alırken de ikinci el cihaz sözleşmesi yapmayı asla unutmayın. Bu sözleşme sizi pek çok dertten kurtaracaktır.

ALIRKEN NEYE BAKMALI?

Türkiye’ye her yıl 30’un üzerinde yeni model telefon geliyor. Mevcut cihazlarla birlikte çeşitlilik çok fazla olduğu için kafalar karışıyor. Sizlerden de gelen soruların büyük kısmı telefon karşılaştırmalarına yönelik olduğu için bu konu büyük önem taşıyor.

Telefon alırken ilk bakacağınız şey 8 çekirdekli işlemci gücü, en az 32 GB dahili hafıza, en az 3 GB RAM, arka ve ön kameraların çözünürlüğü ve ortalama 3000 mAh pil kapasitesi ve parmak izi sensörüdür.”

KAYNAK  MİLLİ GAZETE

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.