Kovid 19 vaka artışında “Çok Yüksek Riskli” iller arasında yer alan Konya'da iş dünyasından ortak bir açıklama geldi. “Tedbirlere daha dikkatli uyarak, vaka sayısını hep birlikte düşürelim” denilen açıklamada esnafın mağduriyetine dikkat çekildi.
Bu tablo Konya iş dünyasını harekete geçirdi! Ortak açıklama yapıldı
"Yerinde karar" dönemiyle bölgesel normalleşme çalışmaları kapsamında açıklanan illere göre bir haftalık vaka sayılarında Konya'nın durumu endişeleri artırdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın pazartesi günü verdiği rakamlara göre Konya'da 1 haftada her 100 binde 101,95 kişi koronavirüse yakalandı. Bir önceki haftaya göre vaka sayısının arttığı kent "Çok Yüksek Riskli" iller arasında yer aldı.
Konya'daki koronavirüs vaka sayısında endişe veren artış Konya'daki koronavirüs vaka sayısında endişe veren artış
Nüfusa göre oranlama yapıldığında 13. sırada yer alan, vaka sayısı bakımından da İstanbul ve Samsun'un hemen ardından 3. sırada bulanan Konya'da 'normalleşme' heyecanı yerini endişeye bıraktı.
Normalleşme öncesi Konya’da vaka sayısı endişe verici boyutta! İşte ilçe ilçe son durum Normalleşme öncesi Konya’da vaka sayısı endişe verici boyutta! İşte ilçe ilçe son durum
İŞ DÜNYASI TEDİRGİN
Uzun süredir kısıtlamalar nedeniyle ekonomik sıkıntı yaşayan birçok sektörün temsilcisinin yaşadığı tedirginlik Bakan Koca'nın açıkladığı tabloyla daha da arttı. Konya iş dünyasının temsilcileri bunun üzerine ortak bir açıklamada yaparak “Tedbirlere daha dikkatli uyarak, vaka sayısını hep birlikte düşürelim” çağrısında bulundu.
Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Konya Ticaret Odası, Konya Ticaret Borsası ve Konya Sanayi Odası'nın ortak açıklamasında 1 Mart itibariyle Türkiye’de vaka sayısına bağlı olarak “kademeli normalleşme” dönemine geçileceği hatırlatılarak, Konya’da restoran, kafe gibi hizmetler sektöründe uygulanan kısıtlamaların esnekleştirilmesi istendi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Hepimizin bildiği gibi, tüm dünya ile birlikte ülkemiz de pandemi ile mücadelesini etkin bir şekilde sürdürüyor. Bir yılı geçen bu mücadele sürecinde, 1 Mart itibariyle ülkemizde ‘kademeli normalleşme’ dönemine geçilecek. Ancak bu dönemde maalesef şehrimiz, kısıtlamaların esnetileceği belirtilen düşük ve orta riskli şehirler arasında değil, vaka sayısının yüksek olduğu yüksek riskli şehirler arasında yer alıyor. Dolayısıyla, hem sağlığımızı korumak hem de ekonomik aktivitelerimizi daha normale döndürmek amacıyla, bu yeni dönemde Konya’mızda vaka sayısını düşürmek için hep birlikte mücadele etmeliyiz.
Konya iş âlemini temsil eden kurumlar olarak üyelerimizin sorunlarını, sıkıntılarını ve taleplerini yerel yönetimlerimize ve kamu idaresine iletilmesinde köprü vazifesi görmekteyiz. 1 Mart itibariyle Türkiye’de vaka sayısına bağlı olarak ‘kademeli normalleşme’ dönemine geçilecektir. Bu tarihten itibaren hizmetler sektöründe lokanta, restoran, kafe, kafeterya, çorbacı, kokoreççi, çiğ köfteci, kıraathane, kahvehane, çay bahçesi, pastane, düğün salonu, spor salonu vb. işyerlerinin metrekare baz alınarak, seyreltilmiş olarak HES kodu ile müşteri alabilmelerini talep ediyoruz. Ayrıca hafta sonlarında açık olan zincir marketlerin gıda dışında; elektronik, kırtasiye, züccaciye, tekstil, tuhafiye, manifatura, ayakkabı, temizlik, kişisel bakım ürünleri gibi çok çeşitli satışları olması dolayısıyla bu sektörlerde perakende satış hizmeti veren üyelerimizin mağduriyetine yol açmaktadır. Bu işyerlerimizin de hafta sonları belirli saatlerde açılmalarını talep ediyoruz.
Konya iş dünyası olarak her zaman altını çizerek vurguladığımız gibi; Konya’mızın sanayicisiyle tüccarıyla, işçisiyle memuruyla, tüm kurum ve kuruluşlarıyla ‘Birlikte Konya’ olduğuna inanıyoruz. İnşallah bu birliktelik ruhuyla hareket ederek, Bilim Kurulumuzun aşı kadar hatta, aşıdan daha önemli olduğunu ifade ettiği maske, mesafe ve temizlik kurallarına hep birlikte uyarak, daha güzel günleri yine birlikte yaşayacağız. Bu vesilesiyle tüm hemşerilerimize “Haydi Konya! Tedbiri Artır, Kısıtlamaları Kaldır” çağrısında bulunuyoruz.
Saygılarımızla”